Az idő
Olvastam egy gyerekeknek való találós kérdést.

Vajon attól tudunk jól írni, hogy a mondandónkba foglaljuk a motivációt. Az ember ügy érzi szakdolgozatot ír. Minek erőlködni? Mennyi asszociáció és fikció. Az írástól jobban megismerjük magunkat. Mint egy tükör. A tükör által homályosan. Korrekt vajon a kép, amit kapunk. És ha valaki nem tudja magát kifejezni. Vagy így nem tudja? Akkor minek erőlködni? Bergman. Ő például nem ír. Ez nem affektálás? Valaki nem tud írni, csak szeretne, de csupán affektál. Most? Az ihlet jobban jön a zenére, de valaki csendben alkot. Van fontossági sorrend. Azt például nem írom bele egy esszébe, hogy egy szárnyas hangya folyton nekimegy a gép monitorának, zümmög és molesztál. Mert ezzel nem mondok semmit. Át kell adni. Ki érdemes erre. Vajon mitől költők a költők??

"Mindig jelen van, de látni, hallani, szagolni, tapintani nem tudod. Megmutatja a múltat, a jelent, a jövőt. Nélkülözhetetlen az élethez. Minden történet alkotója. Ez az, ami alatt bármi, bármikor végbemegy, megtörténik. Ez a világ és az egész világmindenség pályája. Mi ez? Felelet: az idő" Elég banális 'definíciónak' hangzik, de a kérdés utolsó mondata elgondolkodtató.

A világ és az egész világmindenség pályája.

Mi az idő? A legmegfoghatóbb az elmúlás. Volt-nincs. Az idő van, de nem érzékeljük a jelent, a jelenre senki ne reflektál. Minden elmúlik. Perpetuum mobile? Roma aeterna. Mi az örökkévalóág. Állítólag az emberi agy képtelen felfogni. Tudjuk a pillanatot a pillanatában értékelni, vagy csupán az elmúlástól lesz olyanná. Minden pillanat örök. Ezt szinte közhely. De mitől? Öröknek éljük meg a pillanatot, Az időnek több dimenziója van? Pedig az maga egy dimenzió…
Lehet tanulmányozni az időt? Ma már mindent lehet. Skatulyázunk, mert félünk. Ez a saját korlátoltságunk. Mert nem tudjuk felfogni a végtelent. Amit nem tudunk belátni, afölött nem tudunk uralkodni. A királyok sem uralkodtak…és megjelent a bürokrácia. Mankó a tömeg uralásához. Ki diktál? Az eszmék diktálnak, vagy az eszméket diktálják.

Szült már emberi agy végtelent? Mi a felfoghatatlan? Felfoghatatlan=végtelen? Mindennek a saját korlátunk szab határt. Tehát véges a gondolkodásunk. Isten gondolkodik? Megköt a gondolat, vagy a gondolatot megköthető?

Minden leírható egyenlettel? Akkor nem hiszünk a végtelenben. Még a valószínűség kiszámításához is képleteket alkalmazunk. Mit bírunk a nem-biztosra bízni? Momo. És elkezdtünk elszámolni az idővel is…
A pénzed csak akkor nem elég, ha számolod. Csak akkor vagy öreg, ha megnézed a személyidet.

A végén tényleg el kell számolnunk? A talentumokkal el kell számolni? Vagy csak látom, hogy kamatozott. A tehetségnek nincsen mértékegysége. Szerintem a cserekereskedelem és az adás a legigazságosabb.

Valaki leül magába elmélkedni, és évtizedek múlva tankönyveket írnak róla.
Idővel tankönyveket írnak róla.

G. Becsei Katalin

Kezdőlap
Lelkem rongyos ruháját reszketve gombolom
Szerelem
Érintés
Villámtréfa
Mérnek, méregetnek
Hétköznapok
Érintetlenség
Boldogság
Vallomás
Fájdalom
Anyaság
Porszem
Kérdések
Egyedül
Mint asszonyod
Gyere
Töredékek
Profán gravitáció
Curriculum vitae
A császár valóban meztelen
Az idő pénz, vagy mégse?
A matrimonium virgineum
A szabadság pásztora
Az idő
Ha szárnyalni nem tudsz, legalább bicegj!
Gondolatok házasságról, gyermekvállalásról, szerelemről
Baka dolgozat bevezetése
A kánonjogi hallgatók szociológiai és motiváltsági viszonyainak felmérése
Háztartásgazdaságtan szakdolgozat Összefoglalás
Háztartások stratégiája - Család és közgazdaságtan Bevezetés
Homo oeconomicus-e a nagycsaládos házaspár?
Falusi turizmus - Nagycsaládos üdülő Összefoglalás
Az Internet lehetőségei az egészségügyben
A gyermeknevelés költségei


Levélcím: gresz kukac hu.inter.net
Vissza a kezdőlapra