Pénzhiány és pazarlás a társadalombiztosítás gyakorlatában


Statisztikai adatok szerint ma Magyarországon kb. 500.000 nő szed fogamzásgátló tablettát. A társadalombiztosítás, bár 15-féle tabletta van forgalomban, egyiket sem támogatja. Ennek indoka, hogy a társadalombiztosítási kassza gyógyszer-támogatási kerete rendkívül szűkös. Még gyógyítás szempontjából fontos készítményeket sem tudnak megfelelően támogatni. Miután éves szinten az antikoncipiensekre költött összeg eléri a 4 milliárd forintot, így még 50%-os hozzájárulás esetén is milliárdos kiadást jelentene, melyet a krónikus betegektől, és a szociálisan rászorultaktól kellene megvonni.
Nézzük meg egy kicsit az érem másik oldalát! Milyen kiadást jelent a társadalombiztosítás számára, hogy nem támogatja a fogamzásgátló tablettákat?
Hazánk egészség-kultúrája sajnálatos módon igen alacsony szinten van. Az iskolában családtervezési ismereteket nem tanítanak, a fogamzóképes-korúak többsége a legelemibb ismeretekkel sem rendelkezik ezen a téren. Ennek következtében a terhesség-megszakítások száma meghaladja az évi 80.000-et. Ennek következménye a szövődményes terhességek (vetélés, veszélyeztetett terhesség, koraszülés) és a meddőségek magas száma.
Miután a terhesség-megszakítások döntő többségét szociális indokból végzik, így ezek költségét a társadalombiztosítás kénytelen fedezni. Amennyiben csak minimális (20.000 Ft/műtét) költséget számolunk az is meghaladja az 1,5 milliárd forintot. Természetesen ez csak szövődménymentes esetben számolható így. Egyetlen szövődmény (fertőzés, vérzés, perforáció, stb.) is százezres pluszköltséget jelent, ami összességében újabb százmilliókat visz el. Ez azonban csupán a jéghegy csúcsa. A műtét következtében fellépő fent említett késői szövődmények kezelése újra jókora összeggel terhelik meg a társadalombiztosítás kasszáját:
A koraszülések száma megközelíti évente a 10.000-et. Bár ennek csupán egy része a megelőző terhesség-megszakítás következménye, de egy koraszülött inkubátorban való intenzív ellátása még szövődmények nélkül is több millió forint. A vakok számának közel 40%-át adják a koraszülöttként nem megfelelő oxigénterápiát kapottak. Egy vak gondozása nevelése (nem beszélve a család fájdalmáról) igen nagy áldozatokat kíván a társadalomtól. Amennyiben csak évi ezer koraszülöttet írunk a terhesség-megszakítások számlájára, 1.000.000 forinttal számolva ez újabb 1 milliárd forint kiadást jelent a társadalombiztosítás kasszájából.
A meddőség kezelése sem olcsó. Sok százezer, néha több millió forint is elköltődik vizsgálatokra, beavatkozásokra, mire egy nő gyermeket képes szülni, vagy a lombikbébi program résztvevője lehet. Ha csupán néhány száz meddőséget okoz az évi több tízezer abortusz, ismét milliárdot közelítő summához jutunk.
A spontán vetélések száma hazánkban meghaladja az évi 15.000-et. Ha figyelembe vesszük, hogy egy spontán vetélést terhességmegtartó gyógyszerek adása, esetleg hosszabb kórházi benntfekvés előz meg, akkor a ráfordítás a műtét költségeivel elérheti a többszázezer forintot is. Ez (ha csupán a művi terhességmegszakítás következményeit nézzük) ismét többszázmilliós tétel az egészségkasszából.
Arról nincs kimutatásom, hogy hány esetben sikerül a több hónapos kezeléssel, kórházi fektetéssel elkerülni a vetélést és a koraszülést. Ezeknek az eseteknek a költségeit nem túlzok, ha ismét a milliárdos sávba teszem.
Az említett betegségek, szövődmények gyakran járnak munkából való kieséssel, táppénz fizetési kötelezettséggel. A táppénz címén fizetett összeg nehezen becsülhető, de bizonyosan százmilliós nagyságrendű.
Összeszámolva a terhesség-megszakítás és szövödményei költségeit, együttesen elérik, de nagy valószínűséggel meg is haladják a 4 milliárd forintot. Ehhez jön az az emberi fájdalom, bánat, szenvedés, amit a kezelések, műtétek, betegségek és a kívánt gyermekek esetleges elvesztése, vaksága okoznak.
Ha a TB. végre kilépne elefántcsonttornyából, és komolyan venné, hogy milyen gyógyszercsoportokat támogat, akkor a fenmaradó összeg valószínű biztosítaná egy hatékonyan működő egészségnevelő hálózat kiépítését és működését.

1998. május

G. Becsei Katalin

Versek
Lelkem rongyos ruháját reszketve gombolom
Szerelem
Érintés
Villámtréfa
Mérnek, méregetnek
Hétköznapok
Érintetlenség
Boldogság
Vallomás
Fájdalom
Anyaság
Porszem
Kérdések
Egyedül
Mint asszonyod
Gyere
Töredékek
Profán gravitáció
Curriculum vitae

Egyéb írások, fájlok
A császár valóban meztelen
Az idő pénz, vagy mégse?
A matrimonium virgineum
A szabadság pásztora
Az idő
Ha szárnyalni nem tudsz, legalább bicegj!
Gondolatok házasságról, gyermekvállalásról, szerelemről
Baka dolgozat bevezetése
A kánonjogi hallgatók szociológiai és motiváltsági viszonyainak felmérése
Háztartásgazdaságtan szakdolgozat Összefoglalás
Háztartások stratégiája - Család és közgazdaságtan Bevezetés
Homo oeconomicus-e a nagycsaládos házaspár?
Falusi turizmus - Nagycsaládos üdülő Összefoglalás
Az Internet lehetőségei az egészségügyben
A gyermeknevelés költségeiLevélcím: gresz kukac hu.inter.net
Vissza a kezdőlapra